Selasa, 1 Januari 2008

New Year Bun




Resepi ni buat sesedap rasa jer....macam2 dah diolah ikut suka hati DeL...alhamdulillah menjadi...

BAHAN - BAHAN BUN
120 ml susu Low Fat
1 biji telur Grade A
300 gram tepung roti
2 sudu besar gula
50 gram marjerin
1 sudu kecil yis kering

1 sudu besar minyak jagung
Secubit garam
1 sudu teh Rosemary kering

INTI DAN HIASAN
Rendang ayam (pastikan rendang kering) secukupnya
Custard secukupnya
Rosemary kering secukupnya
Telur utk kilatan

CARA - CARA
1) Masukkan kesemua bahan bun dalam breadmaker dan mulakan proses pengadunan.Tunggu hingga siap. Bagi sesiapa yang tiada breadmaker boleh uli dengan tangan.

2) Keluarkan adunan dari BM dan bahagikan kepada 10 bahagian. Bulat-bulatkan dan rehatkan selama 20 minit.

3) Ambil satu bahagian adunan dan leperkan sedikit atas tapak tangan. Masukkan inti rendang ayam. Tutupkan inti dengan menyatukan bahagian-bahagian tepung ke tengah bun. Bentukkan segitiga. Biarkan seketika hingga mengembang 2 kali ganda.

4) Tekan sedikit di tengah bun sepaya berlubang. Sapukan telur yang telah dipukul di atas permukaan bun. Masukkan custard di tengah lubang pada bun dan taburkan dengan rosemary.

5) Bakar selama 15 minit atau hingga masak dalam ketuhar bersuhu 180 darjah Celcius.


CARA - CARA MEMBUAT CUSTARD
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
1 1/2 cawan susu segar
1 biji telur
2 sudu besar mentega
CARA - CARA
1) Dalam periuk masukkan tepung gandum, tepung custard, tepung jagung, gula, susu dan telur. Kacau hingga sebati dan tidak berbintil. Tapiskan.

2) Jerang di atas api yang kecil hingga pekat sambil kacau menggunakan whisk. Bila agak pekat masukkan mentega dan kacau sebati. Biarkan sejuk. Siap utk digunakan.


Tiada ulasan: