Ini resepi my mum...enak dan lazat...my sis kalau makan ni tambah nasi berpinggan-pinggan...hehehe
BAHAN - BAHAN
4 cawan beras basmathi (rendam 4 jam)
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 helai daun pandan
2 ulas bawang merah
1 inci halia (potong mancis)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit cengkih, kayu manis dan bunga lawang
Sedikit minyak utk menumis
Sedikit air
CARA - CARA
1) Toskan beras yang telah direndam terlebih dahulu
2) Sediakan kukusan dan kukus beras hingga naik wap. Keluarkan dari kukusan dan gaul dengan santan cair dalam mangkuk besar. Biarkan selama 10 minit atau hingga santan meresap ke dalam beras. Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga naik wap.
3) Sementara itu panaskan sedikit minyak dan tumiskan halia, bawang, cengkih, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. Gunakan api yang kecil. Masukkan santan pekat dan daun pandan. Biarkan panas (jangan sampai mendidih). Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Tutupkan api.
4) Keluarkan nasi dari kukusan dan gaulkan dengan santan yang dimasak tadi dalam mangkuk besar. Biarkan selama 10 minit atau hingga santan meresap ke dalam nasi. Kukus semula hingga naik wap.
5) Siap utk hidangan. Hidangkan dengan telur rebus, ikan kering, sambal ikan bilis dan timun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan