Isnin, 31 Disember 2007

Talam Ubi Kayu



Salah satu makanan yang menjadi kegemaran DeL sehingga kini....

BAHAN-BAHAN

BAWAH
1 kg ubi kayu (parut) ***
4 cawan air ***

1 cawan gula pasir*
2 cawan air*
2 cawan ubi kayu (parut)
Garam secukup rasa
Beberapa titik pewarna kuning

ATAS
1 liter santan
3 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung kanji
5 sudu besar gula
1 sudu teh garam

CARA-CARA

1) Satukan bahan bertanda *** hingga sebati dan tapiskan airnya.

2) Masakkan bahan bertanda * hingga larut. Biarkan sejuk.

3) Gaulkan bahan *** dan * bersama ubi kayu parut , garam dan pewarna kuning hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang atau bekas kegemaran anda (yang tahan kukus) dan ratakan. Kukuskan selama 30 minit.

4) Satukan bahan atas dan tapiskan. Jerang di atas api kecil hingga panas (bukan mendidih).

5) Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus hingga masak selama 45 minit.

6) Biarkan sejuk sebelum dipotong dan dihidang.

Tiada ulasan: